Bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu pieczeń z piersi z kurczaka z dodatkiem żółtego sera i pieczarek. Bardzo uniwersalna, świetnie sprawdzi się w roli domowego obiadu podana z ulubionym sosem,np. grzybowym, ale także jako zimna przekąska lub dodatek do chleba na świątecznym stole.
Lekko zmodyfikowany przepis onlyred z Wielkiego Żarcia, za który bardzo dziękuję:)
Przepis na małą keksówkę o długości 25 cm:
- ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulą, dodać starty żółty ser, wbić jajko. Wymieszać, dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Wierzch posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
wygląda rewelacyjnie, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńPieczeń jest wyśmienita, przepis wyszukała moja mama u only red, "sprzedał" mi a ja juz podałam dalej. Super sprawa na kanapki.
OdpowiedzUsuń