sobota, 5 stycznia 2013

Zrazy ze schabu

Wszystkim zapewne doskonale znane - zrazy. Zwykle robi się je z wołowiny, czasami z wieprzowiny. Ja przedstawiam Wam przepis na zrazy ze schabu. Nie są zbyt skomplikowane w wykonaniu, a czas duszenia krótszy, niż jakbyśmy użyli np.wołowiny.







Na 8 sztuk:
  • ok. 60-70 dkg schabu bez kości
  • musztarda do posmarowania mięsa (ja używam sarepskiej)
  • sól, pieprz, cząber, czosnek granulowany
  • mąka do obtoczenia
FARSZ:
  • 4 ogórki korniszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
SOS:
  • ok. 2 szklanki* wody
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mielona papryka słodka i ostra
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
* szklanka o pojemności 250 ml



Schab pokroić na 8 kotletów o grubości ok. 1,5 cm. Każdy cienko rozbić i przyprawić z obu stron.
Ogórki pokroić wzdłuż na pół, paprykę i obraną cebulę w ósemki.
Jedną stronę rozbitego schabu posmarować cienko musztardą. Ułożyć po 2 kawałki ogórka, kawałek papryki i ósemkę cebuli. Ciasno zwinąć w rulon, jeśli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczką. Tak samo postąpić z pozostałymi plastrami mięsa. Zwinięte rulony obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, podlać wodą, przyprawić. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze bez przykrycia ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec sos zagęścić mąką.




4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na zrazy z ciekawości wypróbuję go przy najbliższe okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne ci wyszły! robie podobne, tylko do farszu dodaję plasterek boczku, ogórek i cebulkę, a całość dusze w bulionie! zrazy są pyszne! polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...