niedziela, 5 października 2014

Ślimaczki marchwiowo - orzechowe

Przekąska na słono, która świetnie odnajdzie się jako zamiennik zwykłej kanapki w pudełko na lunch do pracy lub szkoły. Pełna zdrowych składników, marchwi, rodzynek i świetnie wpływających na pracę naszego mózgu orzechów. A jedyna słodycz całej przekąski płynie z marchwi. Pysznie i zdrowo!






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kremowego serka twarogowego
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 1 duża marchew
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka mieszanki studenckiej firmy "Felix"
  • 1 łyżka sezamu


Do miski wsypać mąkę. Zrobić wgłębienie, wbić żółtko, dodać serek, sól  i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
NADZIENIE:
Orzechy z mieszanki studenckiej pokruszyć drobniej. Masło orzechowe wymieszać z mieszanką studencką, startą na małych oczkach marchwią i sezamem.
Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę. Pokroić w ślimaczki grubości ok. 1 cm. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.









Popołudnie z Felixem

5 komentarzy:

  1. i udało się wyczarować coś takiego z dodatkiem marchwi. swietne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakołyki :) Uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, zapisałam sobie do późniejszego wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...