czwartek, 23 października 2014

Dyniowa granola

Jesienna wersja wszystkim dobrze znanej zdrowej i pożywnej granoli. W pięknym, bursztynowym kolorze, pełna zdrowych ziaren, otrębów, wspomagających nasz mózg orzechów i zdrowego puree z dyni. Do tego korzenna nutka cynamonu w roli "wisienki na torcie". Polecam wszystkim, którzy cenią sobie zdrowy początek dnia. Do zajadania z jogurtem, z mlekiem, solo, z czym tylko chcecie!





  • 1 szklanka* płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 100 g ulubionych mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)


Do miski wsypać płatki owsiane, otręby żytnie, siemię lniane, sezam, pestki dyni, ziarna słonecznika i cukier. Wszystko wymieszać a następnie połączyć z puree z dyni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć naszą mieszankę płatków i ziaren. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 150 stopniach, mieszając co 5 minut, by wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
Upieczoną i wystudzoną granolę połączyć z rodzynkami i orzechami.
Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...