niedziela, 6 lipca 2014

Maślankowe placuszki z jagodami

U mnie w domu wszelakie placki, czy to na słodko czy na wytrawnie, cieszą się chyba największym powodzeniem. Zawsze zostają zjadane do ostatniego i to w zaskakująco szybkim tempie:) Lipcowa wersja - szybkie placki na maślance z dodatkiem sezonowych jagód. Idealne na śniadanie, kolację, słodki obiad lub podwieczorek. Pycha!






Składniki na ok. 12-15 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 szklanka* maślanki
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g jagód lub borówek


Masło stopić w rondelku, wystudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać sól, maślankę, i stopione, ostudzone ale płynne masło. Wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać mąkę. Masę połączyć z umytymi jagodami. Smażyć placuszki na złoty kolor, na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
Polecam podawać polane miodem.




 Słodkie jagodowe lato

6 komentarzy:

  1. jagody królują! wspaniały przepis na placki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez uwielbiam placki i właśnie skończyłam jeść swoją porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wcinałyśmy wczoraj z córcią na śniadanie:)

      Usuń
  3. Piękne, takie cienkie i lekkie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też chętnie je pałaszuję o każdej porze dnia :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...