piątek, 11 lipca 2014

Piwne nuggetsy

Nuggetsy z kurczaka - w moim domu obowiązkowa pozycja na stole przy każdej większej imprezie lub spotkaniu z przyjaciółmi. Czasami serwuję je także na obiad, w zestawieniu z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Przepis na te nuggetsy znalazłam na portalu Wielkie Żarcie , od razu zaciekawiła mnie metoda panierowania w piwnym cieście naleśnikowym i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wyszły bardzo smaczne - soczyste, delikatne i chrupiące. Polecam!
Zmodyfikowany przepis autorstwa sisi2508.






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • ok. 700 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
PANIERKA:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • olej do głębokiego smażenia


Piersi z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości palca, lub jeśli wolimy mniejsze nuggetsy, w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mąkę zmiksować z piwem i jajkami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przyprawić solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane zmielić, ale nie tak drobno jak na "miał". Mają być wyczuwalne ich drobne kawałki. Przesypać do miski, wymieszać z płaską łyżeczką ostrej papryki.
Kawałki mięsa zanurzać w cieście piwnym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wrzucać na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Po wyciągnięciu z oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...