Nuggetsy z kurczaka - w moim domu obowiązkowa pozycja na stole przy każdej większej imprezie lub spotkaniu z przyjaciółmi. Czasami serwuję je także na obiad, w zestawieniu z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Przepis na te nuggetsy znalazłam na portalu Wielkie Żarcie , od razu zaciekawiła mnie metoda panierowania w piwnym cieście naleśnikowym i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wyszły bardzo smaczne - soczyste, delikatne i chrupiące. Polecam!
Zmodyfikowany przepis autorstwa sisi2508.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- ok. 700 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml jasnego piwa
- sól, pieprz
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
- olej do głębokiego smażenia
Piersi z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości palca, lub jeśli wolimy mniejsze nuggetsy, w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mąkę zmiksować z piwem i jajkami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przyprawić solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane zmielić, ale nie tak drobno jak na "miał". Mają być wyczuwalne ich drobne kawałki. Przesypać do miski, wymieszać z płaską łyżeczką ostrej papryki.
Kawałki mięsa zanurzać w cieście piwnym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wrzucać na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Po wyciągnięciu z oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńna piwnie jeszcze nie robiłam :))
OdpowiedzUsuń