U mnie w domu wszelakie placki, czy to na słodko czy na wytrawnie, cieszą się chyba największym powodzeniem. Zawsze zostają zjadane do ostatniego i to w zaskakująco szybkim tempie:) Lipcowa wersja - szybkie placki na maślance z dodatkiem sezonowych jagód. Idealne na śniadanie, kolację, słodki obiad lub podwieczorek. Pycha!
Składniki na ok. 12-15 sztuk:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 szklanka* maślanki
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki
- 100 g jagód lub borówek
Masło stopić w rondelku, wystudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać sól, maślankę, i stopione, ostudzone ale płynne masło. Wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać mąkę. Masę połączyć z umytymi jagodami. Smażyć placuszki na złoty kolor, na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
Polecam podawać polane miodem.
jagody królują! wspaniały przepis na placki :)
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam placki i właśnie skończyłam jeść swoją porcję :)
OdpowiedzUsuńMy wcinałyśmy wczoraj z córcią na śniadanie:)
Usuńzjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńPiękne, takie cienkie i lekkie :>
OdpowiedzUsuńJa też chętnie je pałaszuję o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)