sobota, 31 maja 2014

Zupa krem z zielonych szparagów

Cóż tu dużo pisać - sezonowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu... Zupa z zielonych szparagów - warzyw, które niewątpliwie królują na majowych straganach... Warto zrobić ją choć raz w sezonie, zwłaszcza, że nie trwa on zbyt długo...






BULION WARZYWNY:
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka z natką
  • 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • 250 g zielonych szparagów
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz
  • 50-100 ml śmietanki 18% do zup 


Ugotować bulion warzywny:
Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, "główki" odłożyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do czystego bulionu dodać pokrojone szparagi (bez "główek") i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie "główki" szparagów podsmażyć na łyżeczce masła.
Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie, zupę należy zmiksować blenderem na krem (jeśli lubimy mniej kremowe zupy, można zmiksować jej tylko połowę, zostawiając drugą połowę z kawałkami ziemniaków i szparagów, a później wszystko połączyć). Do zupy dodać sok z cytryny, przyprawić ją solą i białym pieprzem. Na końcu do zupy dodać przesmażone wcześniej na maśle "główki" szparagów i śmietankę.
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...