Danie szybkie, proste, smaczne i co najważniejsze zdrowe, nie wymagające dużego nakładu pracy podczas przygotowywania... Oczywiście dla miłośników morskich ryb, bo to właśnie ona gra tutaj główną rolę. Zapieczona w papierze i ułożona na kołderce z kaszy kuskus i warzyw, tworzy syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Warzywa są dodatkowo przesmażone na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego gości w mojej kuchni bardzo często, bo dbam o zdrowie najbliższych i lubię "przemycać" im w posiłkach to, co najlepsze z natury...
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety z dorsza
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka* kaszy kuskus + 1 szklanka wrzącej wody
- 1 cukinia
- 1 duża marchew
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz, natka pietruszki
Filety z ryby natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obsypać natką. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i włożyć rybę do lodówki na całą noc.
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Cukinię i obraną marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, wszystko dodać do cebuli. Smażyć ok. 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa zdjąć z patelni i wymieszać z gotową kaszą kuskus. Przyprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Kaszę z warzywami rozłożyć równomiernie na 4 arkuszach papieru do pieczenia. Na kaszy ułożyć rybę. Można dodatkowo obłożyć plasterkami cytryny. Rybę z kaszą zawinąć w papier. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
świetne danie, pyszności:)
OdpowiedzUsuńO matko jak to niesamowicie wygląda. Ja jakoś nigdy nie umiem ryby zrobić bo zawsze mi się rozpada. Ale może faktycznie w ten sposób powinno być super
OdpowiedzUsuń