Do tej pory byłam na etapie poszukiwania idealnego przepisu na to zapewne wszystkim Nam znane czekoladowe ciasto. Jedne murzynki wychodziły za suche, inne nie wyrastały... W końcu znalazłam przepis, któremu pozostanę wierna do końca:) Murzynek wychodzi idealny, miękki, puszysty, wilgotny. Jego zrobienie to zaledwie kilka obrotów mikserem. I ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę - w składnikach nie ma żadnych jajek!
Przepis olcieek z Wielkiego Żarcia. Tam pod nazwą "Murzynek bez jajek - hiperszybki i hiperprosty"
Składniki na okrągłą tortownicę lub prostokątną blaszkę (25 cm x 35 cm)
- 2 szklanki* mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki* kefiru
- 3/4 szklanki* cukru
- 1/2 szklanki* oleju
- 2 łyżki dżemu (ja użyłam śliwkowego)
- 1 cukier waniliowy
- polewa czekoladowa
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Wlać kefir, olej, dodać dżem, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
przepiękny! :) i ten kolor, obłęd :D
OdpowiedzUsuńładny bardzo:)
OdpowiedzUsuńmmm aż zapiszę do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny, mniam:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto, wypróbowałam.Polecam...
OdpowiedzUsuńSuper strona! Mam nadzieję że mi też wyjdzie taki ładny
OdpowiedzUsuńSuper strona! Mam nadzieję że mi też wyjdzie taki ładny
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja też ma taką nadzieję;) Najważniejsze, by smakował. Trzymam kciuki!
UsuńCzy zamiast kefir mogę użyć jogurtu?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kefiru może być mleko ??
Usuń