Wykwintny tort potrójnie czekoladowy z gruszkami jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Czekoladowy biszkopt z pyszną czekoladową masą na bazie delikatnej, kremowej śmietanki, a do tego wszystko polane ciemną polewą. Wszystko świetnie komponuje się z kwaskowatą masą z gruszek. Tort zrobiony wczoraj jako niespodzianka z okazji imienin męża. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, bo tort jest naprawdę przepyszny!
Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" nr 16/2005
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml ciepłej wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru + kilka kropel olejku waniliowego do ciast
- 8 małych gruszek
- 300 ml soku gruszkowego (lub jabłkowego)
- 1 cukier waniliowy (16g)
- sok z cytryny
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 tabliczki czekolady deserowej (po 100g)
- 1 cukier waniliowy (16g)
- polewa czekoladowa przyrządzona wg własnego sprawdzonego przepisu, lub gotowa zakupiona w sklepie
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 gruszka
- czekoladowe listki lub gwiazdki
BISZKOPT:
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wsypać do oddzielnego naczynia, odjąć 2 łyżki i w to miejsce wsypać kakao. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem ciasta, wykonać próbę patyczkiem.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć.
MASA GRUSZKOWA:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 250 ml soku zagotować z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym, dodać gruszki i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Resztę soku, czyli 50 ml wymieszać z winem i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotujących się gruszek, zagęścić. Masa ma być kwaśna, ale jeśli według Nas jest zbyt mało słodka, można dodać troszkę cukru.
Przestudzoną masę rozsmarować na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim biszkoptem i również nasączyć.
MASA CZEKOLADOWA:
50 ml śmietany kremówki podgrzać w rondelku (nie gotować!). Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, rozpuścić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Masę rozsmarować na biszkopcie. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Wierzch tortu polać polewą czekoladową. Udekorować kleksami z bitej śmietany, kawałkami gruszki i czekoladowymi ozdobami.
jaka ładna czekoladowość!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :) I trochę świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńbiorę od razu! ;o
OdpowiedzUsuńnie ważne jak smakuje, wygląda bajecznie, żal jeść!!!
OdpowiedzUsuńchcę mieć urodziny, teraz, zaraz, chcę taki tort! :D:D
OdpowiedzUsuńtak, jest piękny! :D
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków, wygląda zachwycająco i przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa Cię! Obłędnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć - uwielbiam to połączenie smaków :). Tort wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić z tego ciasto na większej blaszce, zmodyfikuję proporcje. Z mojej blaszki wychodzi wysoki biszkopt z 7 jaj i taki też zrobię. Muszę zmienić ilość gruszek i resztę składników. Biorę się za robotę, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń