Z okazji Dnia Dziecka, wszystkim dzieciom, tym dużym i tym małym, życzę jak najwięcej uśmiechu, pogodnych dni i spełnienia najskrytszych marzeń!
A z tej okazji, przedstawiam Wam dziś pomysł na wykorzystanie sezonowych truskawek, jako element dekoracji klasycznych babeczek, zamienionych w urocze motylki, które z pewnością ucieszą niejedno dziecko:) A dla zwolenników czekoladowych pyszności - wersja "choco":) - Czekoladowe Motyle
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kefiru lub maślanki
- 50 ml oleju
- ok. 100 g truskawek + 2-3 do dekoracji
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 2-3 truskawki
* szklanka o pojemności 250 ml
Jajka ubić z cukrem. Dodać kefir (lub maślankę) i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy.
Do foremek na babeczki lub formy do muffin, wyłożonej papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wystudzić.
DEKORACJA:
Wierzch upieczonych babeczek skroić. Powstałe "czapeczki" przekroić na pół.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Śmietanką udekorować wierzch babeczek, a w nią powtykać połówki odkrojonych wcześniej "czapeczek", tak, by powstały skrzydła. Pomiędzy skrzydłami umieścić kawałek truskawki.
świetny pomysł rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń