Co powiesz na to, aby obok tradycyjnych wielkanocnych mazurków, babek i serników znalazł się taki wytrawny torcik z francuskiego ciasta, gdzie króluje idealne połączenie szpinaku i ricotty? Ja taki torcik upiekłam na postny piątkowy obiad, ale za rok obowiązkowo musi znaleźć się on w moim wielkanocnym menu:) Wam też polecam!
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g)
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 250 g sera ricotta
- 100 g startego parmezanu
- 1 czerstwa kajzerka
- 50 ml wody + 50 ml mleka
- 2 surowe jajka
- sól, pieprz
- 4 ugotowane na twardo jajka
FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak zmięknie i straci na objętości.
Kajzerkę porwać na kawałki, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem.
Serek ricotta wymieszać z usmażonym i przestudzonym szpinakiem, startym parmezanem i wyciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać 2 rozbełtane surowe jajka, wszystko razem wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego, podwyższając maksymalnie brzegi. Masę szpinakową wyłożyć na ciasto.
Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki. Ułożyć obok siebie, wciskając je w masę szpinakową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.
Wygląda pięknie, uwielbiam szpinak. :)
OdpowiedzUsuńKaloryczne... ale myślę, że warte grzechu :)
OdpowiedzUsuńJakim serem mogę zastąpić parmezan ? - obeszłam całe moje miasteczko i nici :)
OdpowiedzUsuńspróbuj z ementalerem
Usuń