niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocny torcik ze szpinakiem

Co powiesz na to, aby obok tradycyjnych wielkanocnych mazurków, babek i serników znalazł się taki wytrawny torcik z francuskiego ciasta, gdzie króluje idealne połączenie szpinaku i ricotty? Ja taki torcik upiekłam na postny piątkowy obiad, ale za rok obowiązkowo musi znaleźć się on w moim wielkanocnym menu:) Wam też polecam!






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g)
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 50 ml wody + 50 ml mleka 
  • 2 surowe jajka
  • sól, pieprz
  • 4 ugotowane na twardo jajka


FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak zmięknie i straci na objętości.
Kajzerkę porwać na kawałki, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem.
Serek ricotta wymieszać z usmażonym i przestudzonym szpinakiem, startym parmezanem i wyciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać 2 rozbełtane surowe jajka, wszystko razem wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego, podwyższając maksymalnie brzegi. Masę szpinakową wyłożyć na ciasto.
Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki. Ułożyć obok siebie, wciskając je w masę szpinakową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.







Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, uwielbiam szpinak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaloryczne... ale myślę, że warte grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakim serem mogę zastąpić parmezan ? - obeszłam całe moje miasteczko i nici :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...