niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek "Śliwka w czekoladzie"

W tym roku postawiłam na mazurek mocno czekoladowy, pyszny, kremowy, z lekko alkoholową nutką, z zatopionymi suszonymi śliwkami. Wyszedł nieziemsko dobry...! Polecam wszystkim fanom śliwek w czekoladzie!








KRUCHE CIASTO:
  • 1 szklanka* ("z czubkiem") mąki 
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 80 g schłodzonej margaryny
MASA:
  • 250 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki wiśniówki lub wódki
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki


KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 20cm x 30 cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
MASA:
Śliwki namoczyć w alkoholu (najlepiej na całą noc). Drobno pokroić (kilka zostawić w całości do dekoracji).
Czekoladę połamać na małe kawałki. Umieścić w misce razem ze śmietanką kremówką. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę czekoladową połączyć z pokrojonymi śliwkami. Masę rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. 
Udekorować całymi śliwkami i wedle uznania, bakaliami lub kolorową posypką.








Wielkanocne Smaki - edycja IV

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...