Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez śledzika...:) W formie takiej warstwowej sałatki, z dodatkiem ugotowanego jajka, żeby tradycji stało się zadość, smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie.
- 3-4 płaty gotowych śledzi w oleju (np. wiejskie)
- 1 cebula
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
Śledzie pokroić w ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie miski w której będzie podawana sałatka.
Na śledzie wyłożyć drobno posiekaną cebulę, posmarować połową majonezu.
Z ugotowanych jajek wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę, ułożyć na majonezie.
Następnie zetrzeć na tarce ziemniaki, ułożyć na ziemniakach. Następna warstwa sałatki to odsączona kukurydza z puszki, którą należy posmarować resztą majonezu. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami jaj.
Wygląda super i z pewnością jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka , bardzo lubie takie warstwowe ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do udziału w konkursie Wielkanocnym http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
OdpowiedzUsuńNaczynie podkreśla warstwy sałatki - to wygląda kapitalnie :))