Sprawdzony od lat przepis na babkę dwukolorową , tym razem troszkę zmodyfikowany i urozmaicony o jeszcze jeden kolor ciasta. Taka kolorowa babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
- 4 jajka
- 1 szklanka* cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki* oleju
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
- 1 łyżka kakao
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
piękna taka kolorowa!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobną :) Wygląda naprawdę efektownie :)
OdpowiedzUsuń