niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka trójkolorowa

Sprawdzony od lat przepis na babkę dwukolorową , tym razem troszkę zmodyfikowany i urozmaicony o jeszcze jeden kolor ciasta. Taka kolorowa babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.






  • 4 jajka 
  • 1 szklanka* cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki* oleju
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
  • 1 łyżka kakao
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.
Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.






Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną :) Wygląda naprawdę efektownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...