Zdrowa i smaczna zupa z mocnym akcentem świeżego koperku. Ugotowana na chudym mięsie drobiowym i bez zabielania śmietaną, stanowi pyszny, ciepły posiłek, którym można zajadać się bez końca.
- ok. 1 i 1/2 litra wody
- mięso drobiowe, na którym ugotujemy wywar ( u mnie były piersi, ale jeśli nie jesteście na diecie, można użyć udek lub innej części kurczaka)
- 1 por
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka (biała część) + 1 łyżeczka drobno posiekanej natki
- kilka ziemniaków
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz, 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe
Mięso zalać wodą, gdy zacznie się gotować, zebrać szumowiny. Gotować ok. 10 minut. Dodać warzywa: pora w całości, lub przekrojonego na pół, resztę warzyw w kostkę lub plasterki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Łodyżki koperku drobno posiekać i dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać resztę posiekanego koperku, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli nie jesteście na diecie, zupę można zabielić śmietaną.
idealna letnia zupka. pysznie
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam zupy koperkowej, aż nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuńMiałam jedno podejście do zupy koperkowej, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że koperek dodaje się na końcu:) Smakowała jak jarzynowa/rosół:) Od niedawna, poinformowana przez babcię, wiem, że koperek daje się później i przypomniałaś mi, że miałam zrobić prawdziwą koperkową, taką jak Twoja:) Wygląda smakowicie:) Na chudym mięsku najlepsza!
OdpowiedzUsuńKoperkowa to jedna z pyszniejszych zupek. U mnie podawało się ją zawsze z lanymi kluskami
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupe koperkowa i czesto robie ... ale Low Carb to bez ziemniakow. Za to zabielona.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oki, rozumiem. Już usuwam banerek. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZwykła zupa, której koperek daje niepowtarzalnego smaku. Koper najlepiej wrzucać na końcu, wówczas zachowuje intensywniejszy aromat :)
OdpowiedzUsuń