Bardzo efektowny i smaczny sposób podania zapiekanego ryżu z cukinią,
pięknie owiniętego w plastry boczku. Danie bardzo ładnie i ciekawie prezentuje się na stole, w dodatku można podać je zarówno na ciepło, w roli np. obiadowej zapiekanki lub jako zimna przystawka. W obu wersjach smakuje smacznie:)
Składniki na podłużną formę o wymiarach 25cm x 10 cm:
- 2 cukinie
- 1 torebka (125g) ryżu
- 250 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 50g żółtego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i natka pietruszki
- odrobina oleju do wysmarowania formy
Ryż ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Podłużną formę do zapiekania (najlepiej półokrągłą, ale może być też zwykła keksówka o wymiarach 25 cm x 10 cm) wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć cienkimi plastrami boczku.
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanym ryżem, startym na tarce serem, surowymi jajkami i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natką pietruszki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej boczkiem. Wyrównać wierzch.
Tak przygotowany zawijaniec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić i wyjąć delikatnie z blachy, po czym odwrócić stroną z boczkiem do góry i wstawić ponownie do piekarnika na 200 stopni, by boczek ładnie się zarumienił na złoto-brązowo.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nominacji Liebster Blog Award Miłej zabawy http://samaprzyjemnosc.blog.onet.pl/?p=290
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i na bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń