niedziela, 23 marca 2014

Zawijaniec cukiniowo - ryżowy w boczku

Bardzo efektowny i smaczny sposób podania zapiekanego ryżu z cukinią, pięknie owiniętego w plastry boczku. Danie bardzo ładnie i ciekawie prezentuje się na stole, w dodatku można podać je zarówno na ciepło, w roli np. obiadowej zapiekanki lub jako zimna przystawka. W obu wersjach smakuje smacznie:)







Składniki na podłużną formę o wymiarach 25cm x 10 cm:
  • 2 cukinie
  • 1 torebka (125g) ryżu
  • 250 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 50g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i natka pietruszki
  • odrobina oleju do wysmarowania formy


Ryż ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Podłużną formę do zapiekania (najlepiej półokrągłą, ale może być też zwykła keksówka o wymiarach 25 cm x 10 cm) wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć cienkimi plastrami boczku.







Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanym ryżem, startym na tarce serem, surowymi jajkami i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natką pietruszki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej boczkiem. Wyrównać wierzch.
Tak przygotowany zawijaniec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić i wyjąć delikatnie z blachy, po czym odwrócić stroną z boczkiem do góry i wstawić ponownie do piekarnika na 200 stopni, by boczek ładnie się zarumienił na złoto-brązowo.







3 komentarze:

  1. Zapraszam do nominacji Liebster Blog Award Miłej zabawy http://samaprzyjemnosc.blog.onet.pl/?p=290

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i na bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...