niedziela, 16 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe... Ich mięso jest delikatne, miękkie i mało czasochłonne do przygotowania. Nie wiem dlaczego, ale kojarzą mi się z bardziej wykwintnym obiadem, serwowanym w święta lub w niedzielę, tak jak dziś:)






Dla 3 osób:
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
SOS:
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu grzybowego
  • 1-2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz


Polędwicę pokroić w ok. 2 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju.
Na osobnej patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Posolić, smażyć aż z grzyby zmniejszą swą objętość i odparuje z nich woda. Usmażone pieczarki z cebulą przełożyć do polędwiczek, podlać gorącym bulionem grzybowym.  Dusić ok. 20-25 minut. Na końcu przyprawić do smaku.
Mąkę wymieszać ze śmietanką i zahartować ją odrobiną gorącego wywaru, w którym duszą się polędwiczki. Wlać ponownie do polędwiczek, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować, zagęszczając tym samym sos.
Podawać z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...