piątek, 21 marca 2014

Naleśniki Bolognese

Tradycyjny włoski sos do spaghetti zawinięty w naleśnik? Czemu nie...!:) Na takie naleśniki naszła mnie ochota ostatnio i muszę przyznać, że danie wyszło nieziemsko pysznie. Jeśli chcesz, sos z przepisu możesz zastąpić swoim ulubionym ze słoiczka. To takie małe ustępstwo dla zabieganych;)






Składniki na 12 sztuk:
  • 12 cienkich naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu
SOS:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo - wołowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500g pomidorów z puszki (pelatti)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, zioła prowansalskie, ew. cukier
  • olej do smażenia
DODATKOWO:
  • 50g startego parmezanu 
  • suszona bazylia i oregano
  • odrobina masła do wysmarowania formy


SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz starte na tarce obrane marchewki i seler. Smażyć do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, aż do zredukowania. Na końcu do sosu dodać śmietanę i przyprawić do smaku.Odstawić do wystudzenia.

Naleśniki smarować sosem bolognese i zwijać w rulony. Układać je ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania lub na blasze wysmarowanej wcześniej masłem. Zostawić odrobinę sosu do posmarowania wierzchu naleśników. Na końcu posypać startym parmezanem i suszonymi ziołami, bazylią i oregano.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać bez przykrycia ok. 15-20 minut w 190 stopniach na złoty kolor.








3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...