Klasyczne jesienne ciasto z jabłkami. Kruche, nie za słodkie, na bazie mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu nieco zdrowsze. Szybkie i proste w przygotowaniu, w sam raz na niezapowiedziane wizyty gości.
Składniki na blachę 20 x 25 cm:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 100 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 6-8 małych jabłek
- cynamon
*szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, zrobić "dołek", wbić jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło. Zagnieść ciasto. Połową ciasta wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażarki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć na spód ciasta. Posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce na jabłka.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
świetna i zdrowa:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna szarotka.W wersji pełnoziarnistej chyba jeszcze nie miałam okazji jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńPołączenie pysznego, jesiennego smaku i zdrowego wypieku. Pieknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń