czwartek, 7 listopada 2013

Ciastka digestive pełnoziarniste

Ciastka digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK, pieczone z mąki pełnoziarnistej i zmielonych płatków owsianych, dzięki czemu są zdrowsze niż chociażby tradycyjne herbatniki. W angielskich supermarketach przeważnie są sprzedawane oblane z jednej strony gorzką lub mleczną czekoladą. Skruszone i wymieszane z roztopionym masłem ciastka idealnie nadają się na kruchy spód pod zimny sernik. Można je oczywiście zajadać solo, lub jako dodatek do popołudniowej herbatki.






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • odrobina mleka do posmarowania ciastek


Płatki owsiane zmielić w blenderze. Połączyć z mąką, cukrem i solą. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozbełtane wcześniej jajko. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. W razie potrzeby podsypać minimalnie mąką. Ciasto jest dośc trudne do wałkowania, ja zwykle rozwałkowuje je od razu na papierze do pieczenia. Z ciasta powycinać szklanką koła, ponakłuwać widelcem i posmarować mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. 

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Zapisuję do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego w takim razie:) i trzymam kciuki za udany wypiek

      Usuń
  2. najlepsze ciasteczka świata!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacha. Zapisuję przepis i postaram się zrobić jak najszybciej, bo strasznie kuszą :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...