Ciastka digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK, pieczone z mąki pełnoziarnistej i zmielonych płatków owsianych, dzięki czemu są zdrowsze niż chociażby tradycyjne herbatniki. W angielskich supermarketach przeważnie są sprzedawane oblane z jednej strony gorzką lub mleczną czekoladą. Skruszone i wymieszane z roztopionym masłem ciastka idealnie nadają się na kruchy spód pod zimny sernik. Można je oczywiście zajadać solo, lub jako dodatek do popołudniowej herbatki.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- ćwierć łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 jajko
- odrobina mleka do posmarowania ciastek
Płatki owsiane zmielić w blenderze. Połączyć z mąką, cukrem i solą. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozbełtane wcześniej jajko. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. W razie potrzeby podsypać minimalnie mąką. Ciasto jest dośc trudne do wałkowania, ja zwykle rozwałkowuje je od razu na papierze do pieczenia. Z ciasta powycinać szklanką koła, ponakłuwać widelcem i posmarować mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuję do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego w takim razie:) i trzymam kciuki za udany wypiek
Usuńnajlepsze ciasteczka świata!
OdpowiedzUsuńdomowe delicje:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha. Zapisuję przepis i postaram się zrobić jak najszybciej, bo strasznie kuszą :))
OdpowiedzUsuń