poniedziałek, 18 listopada 2013

Leczo

Pyszne, rozgrzewające, zapewne większości dobrze znane leczo, czyli nic innego jak węgierska potrawka ze świeżych papryk. U mnie w domu obowiązkowo z kiełbasą i cukinią. Idealne na szybki obiad w chłodniejsze dni.






  • ok. 750g kiełbasy (raczej suchej)
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (najlepiej różne kolory)
  • 1 większa cukinia
  • 2 puszki (ok. 500ml) pomidorów bez skórki w zalewie (tzw. pelatti)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, bazylia


W rondelku roztopić smalec. Wrzucić pokrojone w piórka cebule i wyciśnięte ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry lub półksiężyce kiełbasę i cukinię. Smażyć ok. 5 minut, po czym podlać wszystko bulionem. Dodać pokrojone w paski papryki. Gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać drobno pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawić wszystko solą, pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką i suszoną bazylią. Gotować jeszcze ok. 10 minut.




3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...