środa, 18 września 2013

Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą

Mała innowacja wszystkim dobrze znanych i przeważnie lubianych placków ziemniaczanych. Dzięki temu, że są tarte na grubych oczkach tarki, są bardziej chrupiące, a dodatek gotowanej piersi z kurczaka i słodkawej kukurydzy, nadaje im całkiem nowego charakteru.






Składniki na ok. 20-25 sztuk:
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy (200g)
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka* mąki
  • sól, pieprz

*szklanka o pojemności 250 ml


Jajka ubić z mlekiem i mąką. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w drobną  kostkę ugotowaną pierś i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i na końcu połączyć z mieszanką jajeczno-mleczną. Przyprawić solą i pieprzem.  Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj trochę mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć tak jak zwykłe placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawać gorące z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...