czwartek, 19 września 2013

Crumble gruszkowe

Idealny, rozgrzewający, bardzo prosty deser na chłodniejsze, jesienne popołudnie. Sezonowe gruszki zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z płatkami owsianymi i włoskimi orzechami o intensywnym, cynamonowym aromacie, który idealnie komponuje się z tymi pysznymi owocami. Szybko i pysznie!






  • 4 gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki* płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła
*szklanka o pojemności 250 ml


Połowę płatków owsianych i garść wyłuskanych orzechów wrzucić do blendera, zmiksować. Dodać pozostałe płatki, mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, wszystko rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny . Wymieszać z cukrem i zmieloną gałką muszkatołową. Gruszki ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego masłem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.




 

 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...