Idealny, rozgrzewający, bardzo prosty deser na chłodniejsze, jesienne popołudnie. Sezonowe gruszki zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z płatkami owsianymi i włoskimi orzechami o intensywnym, cynamonowym aromacie, który idealnie komponuje się z tymi pysznymi owocami. Szybko i pysznie!
- 4 gruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki* płatków owsianych
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g masła
Połowę płatków owsianych i garść wyłuskanych orzechów wrzucić do blendera, zmiksować. Dodać pozostałe płatki, mąkę,
cukier i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, wszystko rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny .
Wymieszać z cukrem i zmieloną gałką muszkatołową. Gruszki ułożyć na dnie
naczynia wysmarowanego masłem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Dwie pyszne rzeczy w jednym, super! :))
OdpowiedzUsuńMniam, dziś zrobię;{)
OdpowiedzUsuń