Świetne danie dla wszystkich wielbicieli makaronu i warzyw. Połówki cukinii nadziane po brzegi farszem z drobnego makaronu i przesmażonych, jesiennych warzyw - papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Tak przygotowane cukinie będą z pewnością strzałem w dziesiątkę, jako wrześniowe danie dla rodziny i przyjaciół.
Składniki na 3-4 porcje:
- 3-4 cukinie
- ok. 100 g drobnego makaronu (np. muszelki, gwiazdki,itp.)
- 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
- sól, pieprz
- 50-100 g startego sera żółtego
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić.
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Środek drobno pokroić, zachować.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać
wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć. Na końcu
dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone środki z
cukinii i posiekaną bazylię. Smażyć, aż woda z pomidorów wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz zdjąć
z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Farszem nadziewać cukinie.
Tak przygotowane cukinie układać na blasze, podlać odrobiną gorącej wody (na
wysokość ok. 1 cm), przykryć folią. Piec ok. 25-30 minut (aż cukinie zmiękną) w
190 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć z folii i posypać startym żółtym
serem, ponownie zapiec.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńMniam ! Wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają i daję słowo, że są !:)
Usuńcukinii nadziewanej makaronem chyba nigdy nie jadłam a na pewno nie robiłam. Muszę spróbować bo prezentuje się bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuń