niedziela, 15 września 2013

Cukinie nadziewane makaronem

Świetne danie dla wszystkich wielbicieli makaronu i warzyw. Połówki cukinii nadziane po brzegi farszem z drobnego makaronu i przesmażonych, jesiennych warzyw - papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Tak przygotowane cukinie będą z pewnością strzałem w dziesiątkę, jako wrześniowe danie dla rodziny i przyjaciół.






Składniki na 3-4 porcje:
  • 3-4 cukinie
  • ok. 100 g drobnego makaronu (np. muszelki, gwiazdki,itp.)
  • 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
  • sól, pieprz
  • 50-100 g startego sera żółtego

Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odstawić.
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek. Środek  drobno pokroić, zachować.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć. Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone środki z cukinii i posiekaną bazylię. Smażyć, aż woda z pomidorów wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Farszem nadziewać cukinie. 
Tak przygotowane cukinie układać na blasze, podlać odrobiną gorącej wody (na wysokość ok. 1 cm), przykryć folią. Piec ok. 25-30 minut (aż cukinie zmiękną) w 190 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia odkryć z folii i posypać startym żółtym serem, ponownie zapiec.





5 komentarzy:

  1. pyszności :) uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! Wyglądają na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinii nadziewanej makaronem chyba nigdy nie jadłam a na pewno nie robiłam. Muszę spróbować bo prezentuje się bardzo smacznie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...