piątek, 6 września 2013

Krem ze świeżych pomidorów

W ostatnich dniach do Anglii powróciło lato, w kuchni bywam jedynie "przelotem":) ale wczoraj udało mi się ugotować tą pyszną zupę-krem ze świeżych, pachnących pomidorów. Soczyste, dojrzałe, pełne słońca i smaku pomidory uduszone na maśle z cebulą, połączone z warzywnym bulionem... I choć kolor ma bardziej marchewkowy niż pomidorowy:), a to za sprawą mocnego zabielenia śmietaną, to nie zmienia faktu, że krem smakuje wyśmienicie! Zresztą, spróbujcie sami, póki sezon na pomidory w pełni...;)






  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (1 litr wody, 3 marchewki,1 pietruszka, kawałek pora i selera, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz, posiekana natka pietruszki


Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu. Ugotować bulion warzywny, po czym przelać go przez sito.
W międzyczasie gdy gotuje się bulion, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć ok. 3-4 minuty. Dodać pomidory, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu ok. 12-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek.
Do czystego bulionu dodać przetarte pomidory. Krem gotować ok. 5 minut.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i śmietanką. Zahartować odrobiną gorącej zupy, wymieszać i wlać całość do garnka, mieszając ponownie zagotować, zagęszczając krem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.





6 komentarzy:

  1. Pycha! Robiłam jakiś czas temu i mimo iż nie zabieliłam śmietanką, to też miał kolor bardziej pomarańczowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałam ochoty na taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ! CZesto jem krem z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowana. Przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię troszkę inaczej, ale teraz sezon, pomidorów mam duzo na krzakach to i po twojemu zrobię też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...