środa, 11 września 2013

Jesienne spaghetti z grillowanymi warzywami

Danie wprost idealne na pyszny, jesienny obiad... Makaron spaghetti w sosie ze świeżych, dojrzałych pomidorów z dodatkiem grillowanych, kolorowych warzyw, cukinii, papryki i cebuli, których lekka słodycz przełamana została słonym serem feta. Pyszne danie nie tylko dla zwolenników bezmięsnych potraw!






Składniki na 4 porcje:
  • 3 cukinie
  • 2 papryki (różne kolory)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • makaron spaghetti (250g)
  • 50 g sera feta



Warzywa pokroić, cukinie i cebule w plastry, papryki w dużą kostkę. Wrzucić do miski, dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na grillowej patelni lub ruszcie i grillować ok. 20 minut, aż warzywa będą złociste i miękkie.
W międzyczasie gdy warzywa się grillują, makaron ugotować al’dente.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka lub na patelnie, dodać drobno posiekaną bazylię i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować  ok. 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje i powstanie sos. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Do pomidorowego sosu dodać ugotowany makaron i grillowane warzywa. Wymieszać. Przełożyć na talerz i przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem feta.



a

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie:) chętnie bym zjadła taki e danie:) tyle warzyw:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...