Danie wprost idealne na pyszny, jesienny obiad... Makaron spaghetti w sosie ze świeżych, dojrzałych pomidorów z dodatkiem grillowanych, kolorowych warzyw, cukinii, papryki i cebuli, których lekka słodycz przełamana została słonym serem feta. Pyszne danie nie tylko dla zwolenników bezmięsnych potraw!
Składniki na 4 porcje:
- 3 cukinie
- 2 papryki (różne kolory)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru
- makaron spaghetti (250g)
- 50 g sera feta
Warzywa pokroić, cukinie i cebule w plastry, papryki w dużą kostkę. Wrzucić do miski, dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na grillowej patelni lub ruszcie i grillować ok. 20 minut, aż warzywa będą złociste i miękkie.
W międzyczasie gdy warzywa się grillują, makaron ugotować
al’dente.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć do rondelka lub na patelnie, dodać drobno posiekaną bazylię i
wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować
ok. 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje i powstanie sos. Na końcu
przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Do pomidorowego sosu dodać ugotowany makaron i grillowane
warzywa. Wymieszać. Przełożyć na talerz i przed podaniem posypać pokrojonym w
kostkę lub pokruszonym serem feta.
a
wygląda pysznie:) chętnie bym zjadła taki e danie:) tyle warzyw:)
OdpowiedzUsuń