piątek, 20 września 2013

Muffiny z gruszkami i czekoladą

Kolejna, słodka propozycja z wykorzystaniem sezonowych, dojrzałych i najsmaczniejszych o tej porze roku gruszek. Jak dobrze pamiętam, te muffiny były chyba pierwszymi, jakie upiekłam w życiu. Przepis do dziś króluje w moim domu, jeśli chodzi o pieczenie babeczek:) Muffiny wychodzą, puszyste i delikatne, a dzięki zatopionym kawałkom gruszek, soczyste i po prostu pyszne!






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • niepełne 3/4 szklanki* maślanki
  • 75 ml oleju
  • 2-3 większe gruszki + sok z połowy cytryny
  • 1 tabliczka deserowej czekolady

*szklanka o pojemności 250 ml


Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Czekoladę także pokroić w drobną kosteczkę.
W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu dodać pokrojone gruszki i czekoladę.
Ciasto rozlać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...