Mała innowacja wszystkim dobrze znanych i przeważnie lubianych placków ziemniaczanych. Dzięki temu, że są tarte na grubych oczkach tarki, są bardziej chrupiące, a dodatek gotowanej piersi z kurczaka i słodkawej kukurydzy, nadaje im całkiem nowego charakteru.
Składniki na ok. 20-25 sztuk:
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy (200g)
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 1 szklanka* mąki
- sól, pieprz
*szklanka o pojemności 250 ml
Jajka ubić z mlekiem i mąką. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę
ugotowaną pierś i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i na końcu połączyć z
mieszanką jajeczno-mleczną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj
trochę mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć tak jak zwykłe
placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawać gorące z kleksem kwaśnej
śmietany lub sosem czosnkowym.
na pewno je zrobie !
OdpowiedzUsuńPolecam! Są naprawdę dobre! Życzę smacznego!
Usuń