środa, 28 sierpnia 2013

Murzynek z porzeczkami

Mój ulubiony murzynek - extra szybki i prosty w przygotowaniu. Bez jajek, za to z dżemem i kefirem, a tym razem również z dodatkiem kwaskowatych porzeczek. Ciasto jest pyszne, miękkie, wilgotne i nie za słodkie. Polecam!
Przepis podstawowy na murzynka pochodzi ze strony "Wielkie Żarcie", gdzie autorką przepisu jest olcieek






Składniki na okrągłą tortownicę lub prostokątną blaszkę (25 cm x 35 cm)

  • 2 szklanki* mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki* kefiru
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1/2 szklanki* oleju
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania
 * jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Porzeczki umyć, dokładnie oczyścić z łodyżek, odstawić do wyschnięcia.
Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Wlać kefir, olej, dodać dżem, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Suche porzeczki lekko oprószyć mąką, dodać je do kakaowej masy, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Piękny murzynek, przepis jak zapisałam i zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takie ciasta to ja bardzo love :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...