W tym roku angielskie supermarkety bardzo mile mnie zaskakują. Najpierw od sześciu lat po raz pierwszy udało mi się tu kupić agrest, a kilka dni temu, aż stanęłam ze zdumienia, gdy na półce zobaczyłam czerwoną porzeczkę... Oczywiście od razu wylądowała w koszyku:) Te kwaskowate owoce idealnie komponują się ze słodką, chrupiącą bezą. Smaki świetnie się równoważą. Polecam na dość efektowny letni deser.
Składniki na 6 sztuk:
BEZOWE GNIAZDKA:
- 1 szklanka* cukru kryształu
- pół szklanki* schłodzonych białek
- szczypta soli
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka* czerwonych porzeczek + garść do dekoracji
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml wody
* szklanka o pojemności 250 ml
MASA PORZECZKOWA:
Porzeczki umyć, dokładnie oczyścić z łodyżek. Część owoców zostawić do dekoracji, resztę wsypać do rondelka. Dodać cukier, wlać wodę. Gotować na małym ogniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje, a masa zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia, wystudzić.
BEZOWE GNIAZDKA:
Schłodzone białka wlać do miski. Dodać szczyptę soli. Ubić mikserem na sztywno. Do piany z białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubita masa powinna być gęsta i lśniąca. Na końcu do masy białkowej wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. 3/4 masy przełożyć do szprycy cukierniczej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 6 równych kółek (np. od szklanki). Dno kółek posmarować masą bezową, tworząc dno, a brzegi wycisnąć szprycą cukierniczą. Gniazdka piec ok. 40 minut w 120 stopniach. Po 15 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika.
Upieczone i wystudzone gniazdka napełnić masą porzeczkową. Wierzch udekorować świeżymi owocami.
kwaśne porzeczki + słodka bez, naprawdę muszę za rok wypróbować, teraz porzeczki już się kończą :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobrze wygląda ;D
śliczne gniazdka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Świetny pomysł na niedrobi a zarazem niebanalny deser:)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń