niedziela, 12 maja 2013

Bigos z młodej kapusty

Nie wiem, czy w Polsce na straganach już pojawiły się te piękne, zielone głowy młodej kapusty, ale w UK tak!:) Cóż innego można było z niej zrobić jak nie pyszny szybki bigosik z dużą ilością koperku i obowiązkowo z marchewką, tak jak robiła moja mama. Pycha!






  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 pętka kiełbasy (u mnie zazwyczaj śląska)
  • mały kawałek wędzonego boczku (ok. 100-150 g)
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier


Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą, tak by prawie ją przykryła, gotować ok. 15 - 20 minut. W międzyczasie jak kapusta się gotuje, boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Do boczku dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę, wszystko chwile podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną dowolnie cebulę (u mnie zwykle w piórka), smażyć aż cebula trochę zmięknie.
Gdy kapusta zmniejszy swą objętość (jeśli wydaje Ci się, że w garnku jest za dużo wady, po prostu ją odlej), dodać do niej pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę oraz przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany koperek. Przyprawić. Gotować wszystko ok. 45, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Na końcu bigos przyprawić do smaku.




10 komentarzy:

  1. Oo smaka mi narobilas :) juz wiem co niedługo zrobię :) tylko w wersji wegetarianskiej :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dziś nie ma bata :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie kończę gotować, pachnie wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. nooooooo własnie gotuję .....pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja tez wlasnie robie-Mariusz:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie wszyscy uwielbiają bigos zwłaszcza z młodą kapustą. Osobiście koperkiem nie posypuję, ale jak na zielono to na zielono, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. zaraz poczynię próby.wyląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...