Ciasto, którego składniki mieszamy jedynie łyżką, o specyficznym połączeniu smakowym dojrzałego banana i orzeźwiającej limonki. Jest to ciasto z grupy tych bardziej suchych i piaskowych. Ja osobiście wolę bardziej wilgotne wypieki, ale mojemu mężowi bardzo smakowało:)
Zmodyfikowany przepis z książki "Greatest ever Quick & Easy".
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 1 i 3/4 szklanki* mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka* brązowego cukru
- 1 łyżka świeżo startej skórki z limonki
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 150 g homogenizowanego serka waniliowego
- garść rodzynek
- lukier cytrynowy do polania ciasta
Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i skórkę z limonki wymieszać w misce. Na środku zrobić tzw. "dołek". Umieścić w nim wcześniej roztrzepane widelcem jajko.
Banana obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę, wymieszać z sokiem z limonki. Bananową papkę dodać do ciasta razem z serkiem homogenizowanym i rodzynkami. Całość wymieszać łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto polać lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki na gęstą, białą maź).
Wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńOoo fajne połączenie smaków. Bardzo lubię ciasta z bananami, więc temu też bym nie odmówiła :D
OdpowiedzUsuńInteresujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńdodatek limonki brzmi interesująco ;)
OdpowiedzUsuń