poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ciasto bananowo - limonkowe

Ciasto, którego składniki mieszamy jedynie łyżką, o specyficznym połączeniu smakowym dojrzałego banana i orzeźwiającej limonki. Jest to ciasto z grupy tych bardziej suchych i piaskowych. Ja osobiście wolę bardziej wilgotne wypieki, ale mojemu mężowi bardzo smakowało:)
Zmodyfikowany przepis z książki "Greatest ever Quick & Easy".






Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka* brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z limonki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 150 g homogenizowanego serka waniliowego
  • garść rodzynek
  • lukier cytrynowy do polania ciasta
* szklanka o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i skórkę z limonki wymieszać w misce. Na środku zrobić tzw. "dołek". Umieścić w nim wcześniej roztrzepane widelcem jajko.
Banana obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę, wymieszać z sokiem z limonki. Bananową papkę dodać do ciasta razem z serkiem homogenizowanym i rodzynkami. Całość wymieszać łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto polać lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki na gęstą, białą maź).















5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...