niedziela, 28 kwietnia 2013

Popękane czekoladowe ciasteczka

Mocno czekoladowe ciasteczka z charakterystycznym popękanym wzorkiem. Ich wykonanie jest banalnie proste - wystarczy rozpuszczoną czekoladę wymieszać z jajkami i mąką, następnie ze schłodzonej masy formować kuleczki, obtoczyć je w cukrze pudrze, siup do piekarnika i po kilkunastu minutach wyciągamy z niego te oto popękane cudeńka. Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne, chrupiące i po prostu obłędnie czekoladowe!:) Jedne z lepszych czekoladowych ciasteczek jakie jadłam.
Przepis z książki "Najlepsze z najlepszych".






Składniki na ok. 40 sztuk:
  • 250 g gorzkiej czekolady deserowej (2 i 1/2 tabliczki)
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (ok. 1 szklanka)
* szklanka o pojemności 250 ml


Do rondelka włożyć masło, lekko podgrzać. Wsypać cukier i dodać drobno połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Następnie do masy dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze pudrze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12-15 minut w 170 stopniach.






3 komentarze:

  1. Oj tak, znam te ciasteczka, znam. Są wspaniałe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam !

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...