sobota, 30 marca 2013

Mazurek kokosowy

Większość z Was pewnie już smacznie śpi, a ja po zwariowanym dniu pełnym przygotowań i krzątaniny w kuchni, w końcu znalazłam chwilkę by usiąść przed monitorem. To już ostatni świąteczny wpis - przepis na pyszny wielkanocny mazurek kokosowy. Masa z polewą smakuje niczym rafaello... Gorąco polecam kokosowym żarłoczkom;) Po za tym jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Przepis znaleziony na portalu Wielkie Żarcie. Autorką przepisu jest ola mg.






Przepis na blachę 25x35cm:

CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki* mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
MASA:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 350 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 3 łyżki cukru
WIERZCH I DEKORACJA:
  • 2 tabliczki (2x 100g) białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych moreli
  • wiórki kokosowe
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę z cukrem pudrem. Wbić żółtka, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zimnym ciastem wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, podwyższając brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180-190 stopniach.
MASA:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewać, następnie gotować ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Ciepła masę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym kruchym cieście.
WIERZCH:
Do rondelka wlać mleko, dodać masło. Podgrzewać, rozpuścić. Dodać drobno posiekaną czekoladę, mieszać cały czas na małym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Uzyskaną polewą polać mazurek.
Udekorować suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi.









5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...