czwartek, 28 marca 2013

Babka dwukolorowa

Bardzo prosta, zawsze udająca się dwukolorowa babeczka. Bardzo ładnie się prezentuje, szybko się ją robi i jeszcze szybciej zjada;) Babkę robię od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła - miękka, lekko wilgotna i pulchna - taka jak być powinna!





  • 4 jajka 
  • 1 szklanka* cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki* oleju
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml





Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jasne ciasto wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, a na nią ciasto ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.







18 komentarzy:

  1. piękna! i ten zieloniutki lukier, bardzo wiosennie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie marmurkowe babeczki, fajny kolor lukru, od razu bardziej wiosennie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna,moja ulubiona babka,czesto pieke na oleju,twoja wyglada ,jak obrzucona serpentyna,super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :)Mam wielki sentyment do marmurkowej babki, bo to było pierwsze upieczone przeze mnie ciacho:)mmm rozmarzyłam się :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna wiosenna babka tego właśnie szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje pytanie: na której półce piekarnika piekła Pani tę babeczkę.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam na drugiej półce od góry

      Usuń
    2. Od góry? Może od dołu. Jakoś ta góra mi nie pasuje.
      Pozdrawiam,
      Maria

      Usuń
    3. Ja piekłam na drugiej od góry. Jako, że mieszkam w UK, mam trochę inny angielski piekarnik i w moim ta druga półka od góry to prawie środek piekarnika (no może troszkę niżej):)

      Usuń
    4. aaa - rozumiem i przepraszam, nie wiedziałam.
      Pozdrawiam poświątecznie.
      Maria

      Usuń
    5. Nie ma za co przepraszać;) Również pozdrawiam!

      Usuń
  8. Piękna babeczka , mam jednak pytanie - jaka średnica formy.
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...