środa, 20 lutego 2013

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Soczysta, mocno aromatyczna, pachnąca rozmarynem pierś w sosie na bazie białego wina z pieczarkami. Tak przyrządzone mięsko jest miękkie, smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W towarzystwie ulubionej kaszy tworzy solidny, sycący posiłek.
Zmodyfikowany przepis ze strony 3 fat chicks on a diet






Składniki na 3 porcje

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie sól, pieprz, cząber i słodka mielona papryka. Możesz użyć ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka lub drobiu).
  • 2 łyżki oliwy
SOS:
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 220 ml bulionu drobiowego
  • 60 ml białego wina
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki


Piersi umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami i wysmarować oliwą. Obsmażyć z obu stron na patelni bez dodatku tłuszczu. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone w piórka cebule, smażyć ok. 3 minuty. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 2 minuty. Wlać bulion (zostawiając 1/3) i wino, dodać rozmaryn i pietruszkę. Smażyć kilka minut, po czym dodać wcześniej usmażone piersi. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 10 minut. Pozostały bulion rozrobić z mąką, pod koniec duszenia sos zagęścić bulionem z mąką. Dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe.





6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...