niedziela, 17 lutego 2013

Ciasteczka kokosowo - limonkowe

Pyszne, kruche, chrupiące, bardzo aromatyczne ciasteczka kokosowe z limonką, a raczej z jej skórką. Nie są zbyt słodkie, ale ich smak naprawdę miło mnie zaskoczył. Polecam każdemu, naprawdę warto je upiec, zwłaszcza, że są dość proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepis z książki "The colossal cookie cookbook".







Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 2 łyżki kleiku ryżowego
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze wypieki daj 3)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • starta skórka z jednej limonki
  • 2 łyżki mleka
  • sok z limonki 
  • cukier puder

* szklanka o pojemności 250 ml







Mąkę i kleik ryżowy wsypać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, startą skórkę z limonki (limonkę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), wiórki kokosowe i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach.
Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier puder (na początku 3-4 łyżki, jeśli lukier będzie za rzadki, dosypać więcej), wymieszać uzyskując w ten sposób lukier. Upieczone i wystudzone ciastka polukrować.









4 komentarze:

  1. Urocze zdjęcia a ciasteczka niezwykle egzotyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak apetycznie, że pewnie od razu schrupałabym z 10;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Intryguje mnie ten kleik ryżowy. O jaki dokładnie tutaj chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam takiego zwykłego kleiku ryżowego z "Bobovity".

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...