Pyszne, kruche, chrupiące, bardzo aromatyczne ciasteczka kokosowe z limonką, a raczej z jej skórką. Nie są zbyt słodkie, ale ich smak naprawdę miło mnie zaskoczył. Polecam każdemu, naprawdę warto je upiec, zwłaszcza, że są dość proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepis z książki "The colossal cookie cookbook".
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- 2 łyżki kleiku ryżowego
- 3/4 kostki zimnego masła
- 2 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze wypieki daj 3)
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- starta skórka z jednej limonki
- 2 łyżki mleka
- sok z limonki
- cukier puder
* szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę i kleik ryżowy wsypać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, startą skórkę z limonki (limonkę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), wiórki kokosowe i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach.
Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier puder (na początku 3-4 łyżki, jeśli lukier będzie za rzadki, dosypać więcej), wymieszać uzyskując w ten sposób lukier. Upieczone i wystudzone ciastka polukrować.
Urocze zdjęcia a ciasteczka niezwykle egzotyczne:)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak apetycznie, że pewnie od razu schrupałabym z 10;p
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ten kleik ryżowy. O jaki dokładnie tutaj chodzi?
OdpowiedzUsuńja użyłam takiego zwykłego kleiku ryżowego z "Bobovity".
Usuń