czwartek, 3 stycznia 2013

Sernik cytrynowy z czarną porzeczką

Aromatyczny, lekko kwaskowaty, cytrynowy sernik na cienkim, kruchym cieście, upieczony w formie do tarty. Sernik nie za wysoki, ale wystarczająco smaczny z idealnie komponującą się wierzchnią warstwą o smaku czarnej porzeczki.






KRUCHE CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół kostki margaryny (125 g)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 10 łyżek śmietany kremówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 budyń cytrynowy lub waniliowy
  • kilka kropel esencji waniliowej
WIERZCH:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml






CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem i mąką. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Formę do tarty (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy i brzegi. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego grochu. Robimy to po to, by ciasto nam nie wyrosło. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok. 10 minut w 200 stopniach.
MASA SEROWA:
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem. Cytrynę sparzyć. Wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę, dodać do masy serowej razem z olejem, śmietanką, esencją waniliową i proszkiem budyniowym. Wszystko zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
WIERZCH:
Galaretkę rozpuścić w 220 ml wody. Do ciepłej dodać dżem. Dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na wierzch upieczonego sernika.






7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...