sobota, 8 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne

To już naprawdę ostatni dzwonek na zrobienie tych tradycyjnych, korzennych ciasteczek. Potrzebują minimum 2 tygodnie na leżakowanie w blaszanej puszce, by zmięknąć. A więc kochani - do dzieła!:)






Składniki na ok. 40 sztuk:
  • 300 g mąki + trochę do podsypywania
  • 2 jajka
  • 60 g margaryny 
  • 60 g cukru
  • 60 g miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika* (jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, zrezygnuj z kakao)

* możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika, lub skomponować ją sam:
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej






Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka. Dodać miód, jeśli nie mamy płynnego, to stały rozpuścić. Następnie dodać mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremkami wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15- 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem. Najlepiej zrobić to jak ciastka zmiękną.











4 komentarze:

  1. Piękne pierniczki :) I ja muszę się w końcu za nie zabrać.
    Wesołych Świąt z Rodzinką
    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia. Tobie również wszystkiego dobrego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...