niedziela, 23 września 2012

Tort czekoladowy z gruszkami

Wykwintny tort potrójnie czekoladowy z gruszkami jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Czekoladowy biszkopt z pyszną czekoladową masą na bazie delikatnej, kremowej śmietanki, a do tego wszystko polane ciemną polewą. Wszystko świetnie komponuje się z kwaskowatą masą z gruszek. Tort zrobiony wczoraj jako niespodzianka z okazji imienin męża. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, bo tort jest naprawdę przepyszny!
Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" nr 16/2005






Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm:

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • 300 ml ciepłej wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru + kilka kropel olejku waniliowego do ciast
MASA GRUSZKOWA:
  • 8 małych gruszek
  • 300 ml soku gruszkowego (lub jabłkowego)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA CZEKOLADOWA:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady deserowej (po 100g)
  • 1 cukier waniliowy (16g)
WIERZCH I DEKORACJA:
  • polewa czekoladowa przyrządzona wg własnego sprawdzonego przepisu, lub gotowa zakupiona w sklepie
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 gruszka
  • czekoladowe listki lub gwiazdki







BISZKOPT:
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wsypać do oddzielnego naczynia, odjąć 2 łyżki i w to miejsce wsypać kakao. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem ciasta, wykonać próbę patyczkiem.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć.
MASA GRUSZKOWA:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 250 ml soku zagotować z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym, dodać gruszki i gotować na małym ogniu ok. 5 minut.  Resztę soku, czyli 50 ml wymieszać z winem i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotujących się gruszek, zagęścić. Masa ma być kwaśna, ale jeśli według Nas jest zbyt mało słodka, można dodać troszkę cukru.
Przestudzoną masę rozsmarować na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim biszkoptem i również nasączyć.




MASA CZEKOLADOWA:
50 ml śmietany kremówki podgrzać w rondelku (nie gotować!). Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, rozpuścić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Masę rozsmarować na biszkopcie. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Wierzch tortu polać polewą czekoladową. Udekorować kleksami z bitej śmietany, kawałkami gruszki i czekoladowymi ozdobami.








14 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda :) I trochę świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ważne jak smakuje, wygląda bajecznie, żal jeść!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę mieć urodziny, teraz, zaraz, chcę taki tort! :D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie smaków, wygląda zachwycająco i przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja Cię! Obłędnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie da się ukryć - uwielbiam to połączenie smaków :). Tort wygląda imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbuję zrobić z tego ciasto na większej blaszce, zmodyfikuję proporcje. Z mojej blaszki wychodzi wysoki biszkopt z 7 jaj i taki też zrobię. Muszę zmienić ilość gruszek i resztę składników. Biorę się za robotę, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...