Smaczny pomysł na wykorzystanie sezonowej cukinii, papryki i pomidorów, jako sos do makaronu. Zapieczony z serem, jest doskonałym dodatkiem do ulubionego mięsa, ale podany samodzielnie też tworzy smaczny i pożywny obiad.
- ok. 200 g makaronu fusilli
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 4 małe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- sól, pieprz, bazylia
- 3 łyżki oleju
- ok. 100 g żółtego sera
Makaron ugotować, odcedzić.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Zeszklić. Dodać pokrojoną w paski paprykę i w pół-talarki cukinie. Smażyć ok. 5 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do smażących się warzyw razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w wodzie. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, smażyć wszystko ok. 5 minut.
Makaron wymieszać w sosem warzywnym. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanym masłem. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5-10 minut.
zapiekany makaron jest taki jesienny
OdpowiedzUsuń