sobota, 22 września 2012

Makaron w sosie z jesiennych warzyw

Smaczny pomysł na wykorzystanie sezonowej cukinii, papryki i pomidorów, jako sos do makaronu. Zapieczony z serem, jest doskonałym dodatkiem do ulubionego mięsa, ale podany samodzielnie też tworzy smaczny i pożywny obiad.





  • ok. 200 g makaronu fusilli
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 4 małe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz, bazylia
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 100 g żółtego sera





Makaron ugotować, odcedzić.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Zeszklić. Dodać pokrojoną w paski paprykę i w pół-talarki cukinie. Smażyć ok. 5 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do smażących się warzyw razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w wodzie. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, smażyć wszystko ok. 5 minut.
Makaron wymieszać w sosem warzywnym. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanym masłem. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5-10 minut.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...