Smak słodkich ciast zna każdy z Nas, a wyobrażacie sobie wytrawny smak ciasta, z sezonowych warzyw, cukinii, papryki, na pysznym spodzie ze smażonych plasterków ziemniaków? Ja już sobie nie muszę wyobrażać, smak takiego ciasta poznałam dziś i od dziś jest jednym z moich ulubionych...
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
SPÓD:
- 5-6 dużych ziemniaków
- sól
- olej do smażenia
- 1 por
- 1 duża marchew
- 1 cukinia
- 2 papryki (najlepiej 2 kolory, u mnie czerwona i zielona)
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 250 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plastry, posolić i usmażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy.
Pora umyć, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew i cukinię, oraz pokrojone w drobną kostkę papryki. Wszystko smażyć ok. 5 minut. W tym czasie serek śmietankowy zmiksować z jajkami, dodać starty na tarce ser żółty, przyprawić solą i pieprzem. Usmażone i przestudzone warzywa wymieszać z masą serkowo - jajeczną. Masę wyłożyć na ziemniaczany spód. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Przyznaję, że intrygująca ta potrawa.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis i wygląd tej potrawy. :) Nigdy takiej nie jadłam. Przepis leci do zakładek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super pyszności prezentujesz
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńjutro robie, na obiadek;) mam nadzieje, że się uda i nic nie popsuje;) Ann
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mam pytanie: czy mogę upiec ziemniaki w piekarniku zamiast na patelni? Jesli tak, to jak długo piec? Proszę o radę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń