piątek, 14 września 2012

Ciasto warzywne

Smak słodkich ciast zna każdy z Nas, a wyobrażacie sobie wytrawny smak ciasta, z sezonowych warzyw, cukinii, papryki, na pysznym spodzie ze smażonych plasterków ziemniaków? Ja już sobie nie muszę wyobrażać, smak takiego ciasta poznałam dziś i od dziś jest jednym z moich ulubionych...






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

SPÓD:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • sól
  • olej do smażenia
FARSZ WARZYWNY:
  • 1 por
  • 1 duża marchew
  • 1 cukinia
  • 2 papryki (najlepiej 2 kolory, u mnie czerwona i zielona)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • sól, pieprz








Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plastry, posolić i usmażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy.





Pora umyć, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew i cukinię, oraz pokrojone w drobną kostkę papryki. Wszystko smażyć ok. 5 minut. W tym czasie serek śmietankowy zmiksować z jajkami, dodać starty na tarce ser żółty, przyprawić solą i pieprzem. Usmażone i przestudzone warzywa wymieszać z masą serkowo - jajeczną. Masę wyłożyć na ziemniaczany spód. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.




6 komentarzy:

  1. Przyznaję, że intrygująca ta potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis i wygląd tej potrawy. :) Nigdy takiej nie jadłam. Przepis leci do zakładek.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. super pyszności prezentujesz

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro robie, na obiadek;) mam nadzieje, że się uda i nic nie popsuje;) Ann

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...