Nie wiem czy wiecie, ale dziś obchodzimy Dzień Marchewki:) Z tej też okazji szybkie i smaczne placuszki marchewkowo - bananowe. Pyszne na śniadanie, obiad, podwieczorek, dla dzieci i dorosłych!
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego + kilka kropel esencji waniliowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, mielonego imbiru i cynamonu
- 1 jajko
- 2 większe dojrzałe banany
- 2 większe marchewki
- sok z połowy cytryny
- ok. pół szklanki* mleka
W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia cukier, sól, cynamon i imbir.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem i mlekiem, dodać startą marchew, wymieszać. Na końcu masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane kremowym serkiem śmietankowym.
marchewka to moje ulubione warzywko, a banan to ulubiony owoc, więc koniecznie muszę wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Placuszki wychodzą naprawdę bardzo smaczne i co najważniejsze, szybko się je robi. Idealny pomysł np. na śniadanie dla dzieci. Moja córcia pałaszowała dziś aż miło było popatrzeć:)
UsuńOj, nie miałam pojęcia, że dziś jest dzień marchewki! Placuszki faktycznie idealnie wpasowały się w to "święto". Zapisuję przepis, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, połączenia z bananem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie smaków ! Fajne :)
OdpowiedzUsuń