wtorek, 28 sierpnia 2012

Deser brzoskwiniowo - czekoladowy

Kolejny przepis na smaczny i prosty deser z wykorzystaniem sezonowych brzoskwiń. Tym razem w połączeniu z czekoladą i bitą śmietaną.






Składniki na 4 porcje:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 500 ml mleka
  • 2 brzoskwinie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10 g)
  • starta lub drobno połamana czekolada deserowa






Budyń ugotować (jeśli jest bez cukru to posłodzić). Ostudzić.
Brzoskwinie obrać, pokroić na mniejsze cząstki, zmiksować na mus.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli w 250 ml). Gdy zacznie lekko tężeć, połączyć ją z musem brzoskwiniowym.
W pucharkach układać warstwami:
  1. budyń czekoladowy
  2. mus brzoskwiniowy
  3. ubita na sztywno śmietana kremówka z cukrem waniliowym
Wierzch deseru posypać startą czekoladą deserową.



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na deser. :) Uwielbiam galaretkę, a jak jeszcze do tego dodać kremówkę i owoce... Pychota. Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak niebo w gębie..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę, brzoskwinie, budynie, a tutaj taki zestaw. Chętnie bym się poczęstowała.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award, także zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:) http://kuchnia-elexis.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...