Kolejny przepis na smaczny i prosty deser z wykorzystaniem sezonowych brzoskwiń. Tym razem w połączeniu z czekoladą i bitą śmietaną.
Składniki na 4 porcje:
- 1 budyń czekoladowy
- 500 ml mleka
- 2 brzoskwinie
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy (10 g)
- starta lub drobno połamana czekolada deserowa
Budyń ugotować (jeśli jest bez cukru to posłodzić). Ostudzić.
Brzoskwinie obrać, pokroić na mniejsze cząstki, zmiksować na mus.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli w 250 ml). Gdy zacznie lekko tężeć, połączyć ją z musem brzoskwiniowym.
W pucharkach układać warstwami:
- budyń czekoladowy
- mus brzoskwiniowy
- ubita na sztywno śmietana kremówka z cukrem waniliowym
Świetny pomysł na deser. :) Uwielbiam galaretkę, a jak jeszcze do tego dodać kremówkę i owoce... Pychota. Zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńWygląda jak niebo w gębie..:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, brzoskwinie, budynie, a tutaj taki zestaw. Chętnie bym się poczęstowała.:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Versatile Blogger Award, także zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:) http://kuchnia-elexis.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
OdpowiedzUsuń