środa, 29 sierpnia 2012

Tort jeżynowy

Sezon na jeżyny w pełni, chociaż znalezienie ich na angielskich targach okazało się nie lada wyzwaniem. Stragany aż czerwienią się od malin, ale jeżyn "ani widu ani słychu...":) Ku mojemu zdziwieniu znalazłam je dopiero na owocowym dziale w supermarkecie i to po promocyjnej cenie. Z wykorzystaniem ich nie było najmniejszego problemu, bo w głowie jak zwykle miliony pomysłów:) Jeden z nich - pyszny, nie za słodki, purpurowy tort z jeżynami w roli głównej.






BISZKOPT:
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1 szklanka* cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO NASĄCZENIA:
  • 1 szklanka herbaty z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru
  • 50 g jeżyn
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
MASA:
  • 350 g jeżyn
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku ( u mnie 3 łyżki)
  • 1 żelatyna na 1 litr wody + 50 ml mleka
WIERZCH I DEKORACJA:
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • jeżyny
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć herbatą.
50 ml wody zagotować z łyżką cukru. Jeżyny zmiksować, dodać do wody. Zagęścić mąką ziemniaczaną (ugotować rzadki kisiel). Lekko ostudzić, połowę rozsmarować na biszkopcie.
MASA:
Jeżyny umyć, zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Posłodzić.
Żelatynę rozpuścić w mleku, ostudzoną dodać do masy jeżynowej, zmiksować. Połowę masy wylać na biszkopt. Przykryć drugim, który należy także nasączyć i posmarować kisielem jeżynowym. Wylać pozostałą masę.
Tort wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu.
Wierzch tortu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką.



.

5 komentarzy:

  1. O lala ależ cudownie wygląda. Nie piekłam nic z jeżyn tego roku. Ale dopiero się zaczynają.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Dobrze, że mam jeszcze trochę jeżyn na działce.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, bardzo smakowicie wygląda, szczególnie z jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kwintesencja lata~pysznie, jeżynowo ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...