Sezon na jeżyny w pełni, chociaż znalezienie ich na angielskich targach okazało się nie lada wyzwaniem. Stragany aż czerwienią się od malin, ale jeżyn "ani widu ani słychu...":) Ku mojemu zdziwieniu znalazłam je dopiero na owocowym dziale w supermarkecie i to po promocyjnej cenie. Z wykorzystaniem ich nie było najmniejszego problemu, bo w głowie jak zwykle miliony pomysłów:) Jeden z nich - pyszny, nie za słodki, purpurowy tort z jeżynami w roli głównej.
BISZKOPT:
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 1 szklanka* cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka herbaty z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru
- 50 g jeżyn
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 350 g jeżyn
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- cukier puder do smaku ( u mnie 3 łyżki)
- 1 żelatyna na 1 litr wody + 50 ml mleka
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- jeżyny
BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć herbatą.
50 ml wody zagotować z łyżką cukru. Jeżyny zmiksować, dodać do wody. Zagęścić mąką ziemniaczaną (ugotować rzadki kisiel). Lekko ostudzić, połowę rozsmarować na biszkopcie.
MASA:
Jeżyny umyć, zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Posłodzić.
Żelatynę rozpuścić w mleku, ostudzoną dodać do masy jeżynowej, zmiksować. Połowę masy wylać na biszkopt. Przykryć drugim, który należy także nasączyć i posmarować kisielem jeżynowym. Wylać pozostałą masę.
Tort wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu.
Wierzch tortu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką.
.
O lala ależ cudownie wygląda. Nie piekłam nic z jeżyn tego roku. Ale dopiero się zaczynają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda cudownie. Dobrze, że mam jeszcze trochę jeżyn na działce.. :)
OdpowiedzUsuńPiękny, bardzo smakowicie wygląda, szczególnie z jeżynami :)
OdpowiedzUsuńkwintesencja lata~pysznie, jeżynowo ;]
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :]
OdpowiedzUsuń