Sezon na brzoskwinie w pełni, żal byłoby nie wykorzystać ich do tak prostego deseru. Moje ulubione połączenie - świeże owoce i naturalny, gęsty jogurt.
Składniki na 4 porcje:
- 4 brzoskwinie
- 500 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 12 małych, okrągłych biszkoptów
- 150 ml herbaty malinowej
- sos malinowy do deserów
- płatki migdałowe, ewentualnie kilka malin do dekoracji
Herbatę zaparzyć, odstawić do wystygnięcia.
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze części, zmiksować na mus.
Jogurt połączyć z miodem.
Biszkopty nasączyć w herbacie, ułożyć po 3 na dno każdego pucharka. Zalać odrobiną sosu malinowego (ewentualnie sos można zastąpić galaretką malinową). Na biszkopty wlewać na przemian jogurt i mus brzoskwiniowy. Wierzch deseru udekorować płatkami migdałów i świeżymi owocami malin.
Idealny deser na rozjaśnienie pochmurnego poranka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery. Zdrowe i pyszne, a do tego pięknie się prezentują. Dziś jesteś moją inspiracją, zrobię taki, jak Ty :)
OdpowiedzUsuń