Sałatka może niezbyt odpowiednia na tę, porę roku, gdzie pod nosem świeże warzywa, ale świetnie sprawdza się na imprezowym stole. Goście chętnie po nią sięgają.
Zmodyfikowany przepis z gazetki "Przepisy czytelników" nr 2/2010. Autorką przepisu jest pani Beata M. z Lublina
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 por
- 100 g sera żółtego w kawałku
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- kilka ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać pokrojony por, odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Ser i ogórki również pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Całość wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Taka sałatka kojarzy mi się z zimą i bardzo rzadko robię ją gdy jest ciepło. Ale jak patrze na te zdjęcia to aż mam ochotę nałożyć sobie troszkę ;) Zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Ja również sałatki tego typu robię przeważnie zimą, lecz w ostatni weekend, z granatowym niebem i lejącym się deszczem za oknem, przy wizycie gości, super przegryzką "do czegoś mocniejszego";) okazała się być ta sałatka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę smacznego!:)
wygląda pysznie! wypróbuję na bank!:)
OdpowiedzUsuńTakie sałatki najlepiej sprawdzają się na imprezach;)
OdpowiedzUsuń