czwartek, 14 czerwca 2012

Ciasteczka francuskie z dżemem

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego. Wystarczy nadziać je ulubionym dżemem, wstawić do piekarnika i po 15 minutach mamy gotowy deser. Świetne, gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Z pewnością nie odkryłam Ameryki, większość z Was pewnie już je robiła, ale jednak postanowiłam wstawić na nie przepis, ot tak na słodki początek dnia :)






  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubiony dżem ( u mnie malinowy)
  • 1 żółtko

Ciasto francuskie, jeśli tego wymaga, cienko rozwałkować, lub rozwinąć. Pokroić na mniejsze paski. Wzdłuż paska umieścić dżem, zlepić brzegi, podzielić na mniejsze ciasteczka. Z góry zrobić nożem otwory.







Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia, każde posmarować żółtkiem. piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

12 komentarzy:

  1. śliczne :) zazdroszczę śniadanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! Dla mnie odkryłaś Amerykę! Serio. Robiłam takie kieszonki z owocami, z czekoladą ale nie z dżemem. Wow szybko, łatwo i przyjemnie.
    Dzięki za pomysł.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Cieszę się, że udało mi się jeszcze kogoś zaskoczyć:) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. swietne :) ja dzis robilam z budyniem:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. I już wiem jak wykorzystać resztki ciasta francuskiego:)
    Już się pieką ciasteczka:)
    Dziękuję i pozdrawiam:)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! W takim razie życzę smacznego!

      Usuń
  6. Chyba dałam a dużo dżemu, wszystko mi się rozlało, ciasto nie wyrosło od spodu buu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi...:( Może dżem był za rzadki? Ja zawsze używam dżemów zrobionych w domu, przez mamę i wszystko jest ok. Nawet dziś je piekłam, część z dżemem, część z owocami.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...