Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego. Wystarczy nadziać je ulubionym dżemem, wstawić do piekarnika i po 15 minutach mamy gotowy deser. Świetne, gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Z pewnością nie odkryłam Ameryki, większość z Was pewnie już je robiła, ale jednak postanowiłam wstawić na nie przepis, ot tak na słodki początek dnia :)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ulubiony dżem ( u mnie malinowy)
- 1 żółtko
Ciasto francuskie, jeśli tego wymaga, cienko rozwałkować, lub rozwinąć. Pokroić na mniejsze paski. Wzdłuż paska umieścić dżem, zlepić brzegi, podzielić na mniejsze ciasteczka. Z góry zrobić nożem otwory.
Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia, każde posmarować żółtkiem. piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
śliczne :) zazdroszczę śniadanka!
OdpowiedzUsuńO rany! Dla mnie odkryłaś Amerykę! Serio. Robiłam takie kieszonki z owocami, z czekoladą ale nie z dżemem. Wow szybko, łatwo i przyjemnie.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł.
Pozdrawiam ♥ Pati
kuszące!
OdpowiedzUsuńO! Cieszę się, że udało mi się jeszcze kogoś zaskoczyć:) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńale pysznie!
OdpowiedzUsuńporywam kawałek ;]
proste i smaczne
OdpowiedzUsuńPysznosci:)
OdpowiedzUsuńswietne :) ja dzis robilam z budyniem:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
I już wiem jak wykorzystać resztki ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńJuż się pieką ciasteczka:)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Edyta
Super! W takim razie życzę smacznego!
UsuńChyba dałam a dużo dżemu, wszystko mi się rozlało, ciasto nie wyrosło od spodu buu :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi...:( Może dżem był za rzadki? Ja zawsze używam dżemów zrobionych w domu, przez mamę i wszystko jest ok. Nawet dziś je piekłam, część z dżemem, część z owocami.
Usuń